Frihet på internet – en förutsättning för demokrati

Yttrandefriheten är en grundlag i Sverige som vi ska vara stolta över. Det finns många länder där invånarna inte har rätt att uttrycka sina åsikter eller påpeka missförhållanden utan att straffas. I Kina har Google spärrats för att begränsa invånarnas informationstillgång.

Det kommer nu flera smyg­ande försök att begränsa vår yttrandefrihet på ­nätet, och till att registrera våra uttalanden. EU vill nu att Sverige implementerar ett nytt datalagringsdirektiv som innebär att all telefonkontakt och alla e-mejl ­sparas i minst ett halvår. Allt sker i tysthet så att protester inte ska dyka upp medan möjlighet fortfarande finns att påverka beslutet.

Ett annat exempel på försök till censur är att sidan WikiLeaks hotas av nedstängning. WikiLeaks publicerar dokument som påvisar förskingring eller missförhållanden inom främst banker och myndigheter. Dokumenten kan ha kommits över på laglig eller olaglig väg. Givetvis uppmuntrar vi inte till olaglig verksamhet, men att begränsa yttrandefriheten på Internet är helt fel väg att gå i det här fallet.

I stället bör vi se internet som en enorm tillgång som ger människor möjlighet att skaffa och ta ställning till information, vilket är en förutsättning för demokrati. Risken med att reglera vem som får publicera vad på nätet är att makten över informationen koncentreras till ett fåtal stora företag.

Precis så ser det ut i tv-branschen i dag. Internet har gett en möjlighet för den lilla människan att sprida sina tankar och idéer på samma villkor som alla andra, och den möjligheten vill vi inte beröva henne.

Vänsterpartiets ståndpunkt är att datalagrings­direktivet inte ska implementeras i Sverige. Vi vill att debatten om datalagring sker öppet så att Internetanv­ändarna får möjlighet att delta i diskussionen om hur vår gemensamma digitala värld ska se ut.
Och i den digitala världen vill vi inte att storebror ska styra.

Emmy Swärd (V)
Samuel Karlsson (V)

Publicerad på LT.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0