Ett annat samhälle är möjligt!

Uttalande antaget på SEKOs kongress 2009-09-17
-----------------------------------------------------------

Ett annat samhälle är möjligt!


Nära ett sekel av välfärdsbygge är just nu, på väg att monteras ned. En samlad borgerlighet angriper, bit för bit och utifrån en ideologisk utgångspunkt, fundamenten i vår välfärsstat. De inför privata försäkringar inom sjukvården, de genomdriver en våldsam bolagiserings och privatiseringsvåg inom offentlig verksamhet, de säljer ut det kommunala bostadsbeståndet och de förvandlar skolan till en marknadsplats.

Samhällets möjligheter att omfördela resurser inom exempelvis skola, omsorg och infrastruktur krymper när våra gemensamma tillgångar säljs ut, samtidigt som stora skattesänkningar för de allra rikaste leder till försämringar för de mest utsatta grupperna som arbetslösa och sjuka.

Vi i SEKO är djupt oroade över utvecklingen och vi ser behöver av samverkan med andra som också vill se en annan och mer hållbar samhällsutveckling. Vi vill leva i ett samhälle där alla garanteras en demokratisk, jämlik och ekologiskt hållbar utveckling.

Fackföreningsrörelsen ska gå i täten för ett organiserat motstånd mot den svenska borgerlighetens nedmontering av vår välfärd. Uppgiften att byta regering vid valet 2010 är avgörande och i valarbetet kommer vi att peka på alternativen och hur vi tycker att framtidens välfärdsamhälle ska formas.

Men uppgiften är inte bara att byta regering - Vi vill även byta politik.
Arbetarrörelsen bör överväga att samarbeta och knyta kontakter med andra organisationer och nätverk som: miljörörelser, ungdomar och aktivister från nya sociala rörelser.
Vi tror att facket kan vara den centrala kraft som förmår bygga broar och så småningom skapa ett gigantiskt nätverk, för allas vår gemensamma välfärd.

Dagens samhällsutveckling är inte hållbar.
Välfärd måste betyda att det ska gå väl på färden genom livet och att det ska gälla för alla!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0